Tovább a megkezdett úton

Emlékházunk 2016-os évtől új szemlélettel működik. A nemzetközi és hazai trendeknek megfelelően nem csak a meglévő gyűjtemények kezelése és kiállítások létrehozása a feladatunk, hanem a helyi közösség bevonása is. 

Tavalyi évben aktívan bekapcsolódtunk a városi rendezvényekbe, hogy a Kisfaludy család emlékét és az emlékház gyűjteményét közelebb hozhassuk a látogatóink számára.

A városi rendezvények alkalmával Művészetek udvarává váltunk, ahol kézművesek tartottak bemutatókat, játszóházat. Kiállításokkal, szakmai előadásokkal, népzenei, komolyzenei koncertekkel, tematikus programokkal színesítettük az Emlékház szolgáltatásait, ezzel is erősítve a küldetésünkben megfogalmazott hagyományápolást és közösségi térként való működést.

A közelmúltban bekövetkezett múzeumi kultúraközvetítéssel kapcsolatos paradigmaváltás jól érzékelhető a múzeumpedagógiai terminológia változásában. Nem elég biztosítani a nyitva tartás a látogatók számára, nem elég a hagyományos értelembe vett tárlatvezetés. A 21. század múzeum látogatói és itt kiemeljük, a fiatal generációt, akik már igényt tartanak olyan szolgáltatások kialakítására melyek plusz információt nyújtanak számukra.

Elindultunk ezen az úton, amit 2017-ben is szeretnénk tovább folytatni, ha lehet még erőteljesebben. Nagyon sok színes, értékes programmal várjuk régi és új látogatóinkat, az értékeket őrző falaink közé és gyönyörű, hangulatos udvarunkba.

Első izgalmas programunkat, február 14-én tartjuk, Himfy szerelmei – Bálint napi játékos nyílt nap (nem csak) szerelmesek részére címmel. A rendezvényt kiemelten a helyi gimnazisták számára szervezzük, de korlátozott számban, bejelentkezéssel fogadunk érdeklődőket is. A mi Bálint napunkon Miklósi – Sikes Csaba művelődéstörténész, az Emlékház volt igazgatója tart előadást Kisfaludy Sándor szerelmeiről, majd pedig játékos kvízzel mérhetik le megszerzett tudásukat a résztvevők.

Várunk mindenkit sok szeretettel!