MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

KÖNYVTÁR

EMLÉKHÁZ

RENDEZVÉNYNAPTÁR

FESZTIVÁLOK

Kisfaludy 250

Irodalmi Divatszalont tartottak Sümegen

Zoób Kati, Sümeg díszpolgárának jelenléte az ünnepi hétvégén többet jelentett, mint egy programelem a püspöki palota csodálatos falai között. Ahogy Végh László polgármester fogalmazott, megmutatta, hogy Sümeg táptalaja a jónak, a sikernek és a hírnévnek. Ahogyan volt ez Kisfaludy, Ramassetter, Entz Ferenc és most, Zoób Kati idejében is.

Végh László polgármester úgy fogalmazott tájékoztatójában, hogy Kisfaludy személyisége ezen a hétvégén összehozta az irodalomkedvelőket. – Kisfaludy Sándor, a magyar lelkületű költő, aki végül Európa himnuszának adta a kiinduló alapját, Sümegről indult és ide is tért vissza. 250 év múltán fénye újra felragyogni látszik, annak ellenére, hogy a kommunista tankönyvszerzők a kisnemes, magyar érzelmű költőt kiejtették a tankönyvekből. 2021-ben jelentek meg a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program pályázatai, amelybe integráltuk az ötletet, mert tudtuk, érzetük, hogy ez egy olyan szikra, amelyet fel kell élesztenünk. A pályázat támogatásra talált, és idén februárban alá is írtuk a szerződést – mondta Sümeg polgármestere.

– Az EKF már a kezdetektől mellettünk állt, hiszen az ott dolgozók is látták azt, hogy Sümegnek milyen fontos ez a program. Az EKF segítségén kívül a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Közművelődési Intézet szakmai támogatása, aktív jelenléte is bizonyította, hogy milyen fontos Kisfaludy személyisége. A pénteki szakmai konferencia is ezt tükrözte, hiszen nem az unalomig ismert életutat hallgathattuk meg több verzióban, hanem minden előadó hozott valami érdekeset, újat, amitől többek lettünk, ami segít leporolni Kisfaludy elhomályosodott csillogását. Meg kell említeni, hogy az EKF keretén belül a következő évre is van nyertes pályázatunk, amely Kisfaludy személyiségéhez kapcsolódva, de némileg más aspektusban ad bemutatkozási lehetőséget számunkra az európai program egyik láncszemként 2023-ban – sorolta Végh László. Majd hozzátette, hogy a szombati, N. Horváth Erzsébet által rendezett színdarab tette fel a koronát az addigi programokra. – A Batsányi Színjátszó Kör, Tapolca és Sümeg amatőr színjátszói, Román Iván és a badacsonytördemici táncosok közösen állították színpadra ezt a Sümeg számára oly szívhez szóló darabot, amelynek Márió, a harmonikás volt a zeneszerzője. A darab végi vastaps pedig elismerés volt valamennyiüknek – emelte ki Végh László.

2022.09.30. 19:00

forrás: https://www.veol.hu/helyi-kultura/2022/09/irodalmi-divatszalont-tartottak-sumegen

Nívós rendezvényekkel ünnepelték a kerek évfordulót Sümegen

Idén szeptemberben ünnepelték Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulóját. Ebből az alkalomból a költő szülővárosában, Sümegen háromnapos rendezvénysorozattal tették emlékezetessé a jubileumot.

Óriási érdeklődés övezte a Kisfaludy250 fesztiválprogram első estéjére meghirdetett Irodalmi Divatszalont, amelynek a püspöki palota rózsaszín stukkós terme adott otthont. Sümeg díszpolgára, a világhírű divattervező, Zoób Kati betekintést engedett a hallgatóságnak a divatszakma világába, saját szakmai életútjának kezdeti lépéseit is felidézte, hiszen gyermekkori élményeit osztotta meg, melyek hatására lépett erre az ösvényre. Bensőséges hangulatú beszélgetés alakult ki Kiss Ferenc zongoraművésszel, sőt a közönség felszólalóival is, akik egy-egy emlékezetes epizódot idéztek fel a közös múltból.

Az est további részében gyönyörű modellek vonultak be a terembe a Zoób Kati által tervezett lélegzetelállító kosztümökben és ruhákban. Varázslatos anyaghasználat, történelmi szabásvonalak és beszédes szimbólumok összjátékaként kelt életre Kisfaludy Sándor kora, a romantika hajnala. Az Irodalmi Divatszalon zárásaként a püspöki palota udvarán gyűltek össze a vendégek, hogy megcsodálják a kivilágított vár látványával megkoronázott architekturális vetítést, amely az építéstörténet lépéseit, az építtető püspök és védőszentje, Szent Márton attribútumait, és nem utolsósorban a híres sümegi Maulbertsch-freskókat varázsolta a homlokzatra.

 

2022.09.30. 18:00

forrás:https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2022/09/nivos-rendezvenyekkel-unnepeltek-a-kerek-evfordulo-sumegen

Szinte felrobbant a színpad Cimbiék előadásától

A vasárnap esti Üzenet haza című előadás koronázta meg a Kisfaludy 250 rendezvénysorozatot Sümegen.

A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ színpadán dobogtak a csizmák, suhogtak, forogtak a botok. Kovács Norbert Cimbi és barátai, a magyar néptánc kiemelkedő képviselői hatalmas sikerrel mutatták be Üzenet haza című fergeteges műsorukat. A darab a magyar nyelvterület keleti vidékéről, Gyimesből indulva kalandozik Székelyföld, Mezőség, Kalotaszeg tájegységein, majd a mai Magyarország területén, Szatmárban erősíti meg tánccal, zenével, dalokkal, versekkel és prózai részletekkel a nemzet alapvetését, azt, hogy a kultúra nem ismeri a határokat.

2022.09.30. 19:00

forrás: https://www.veol.hu/helyi-kultura/2022/09/szinte-felrobbant-a-szinpad-cimbiek-eloadasatol

Gazdag szeptemberi kulturális programkínálat Sümegen

Szeptemberben számos nívós rendezvénnyel várja az érdeklődőket a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ.

A hagyományos szüreti mulatsággal kezdődő hónap második hetében újra megtelik alkotókkal a város. A Darnay Alkotótáborba, a Capári Róbert által szervezett Sümegi Művésztelepre érkezett neves alkotók idén is egy hetet töltenek Sümegen.

Amint azt Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház intézményvezetője lapunknak elmondta, az alkotótábort hagyományosan az emlékházban művészpiknikkel zárják szeptember 9-én, ahol megcsodálhatók a város ihlette festmények, grafikák, szobrok. A művészpiknikre várják a helyi és térségi alkotókat is, hogy egy közös kiállítással ünnepelhessék együtt az alkotás örömét.

Mint megtudtuk, idén is lesz Sümeg-trail futóverseny. – Az izgalmas rendezvény időpontjában, szeptember 17-én a Kisfaludy Sándor Emlékház udvarán idén újra megszervezzük az érzékenyítő programot a darvastói Félúton Ház Alapítvánnyal és az Életlehetőség Szociális Nappali Intézménnyel együttműködve. Kiállításokkal, kézműves-foglalkozásokkal és előadásokkal is készülünk, melyek segítségével bepillanthatunk fogyatékkal élő embertársaink életébe – tette hozzá Oszkai Réka.

Szeptember végén ünneplik Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulóját. A megemlékezést háromnaposra tervezik, szeptember 23–25. között. – A Kisfaludy 250 egy olyan rendezvény, amely Sümeg jellegzetességeiből táplálkozik. A Balaton-felvidéki barokk kisváros a romantika bölcsője. Az irodalom, a történelem évszázadok óta jelen van, és ezt életben tartjuk, ötvözve a kor digitális kihívásaival és a ma élő helyi, országos és nemzetközi hírű alkotóink bevonásával. Programunk két meghatározó részből áll. Szeptember 23-án Kisfaludy 250 konferencia lesz a közösség és szakemberek bevonásával. Az előadások a költő munkásságáról, annak irodalmi, színházi, zenetörténeti jelentőségéről és 21. századi aktualitásáról is szólnak. Zoób Kati irodalmi és divatszalonja is Sümegre költözik, amelynek témája természetesen a reformkor és Kisfaludy. Ezután fényfestést tervezünk a püspöki palota udvarán – sorolta az igazgató.

A hónap utolsó hétvégéje sem telik eseménytelenül, ugyanis szeptember 24–25-én a Himfy Utcaszínház Fesztivál várja az érdeklődőket különböző helyszíneken, a Kisfaludy téren, az emlékház udvarán, a palotakertben és a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, ahol bemutatkozási lehetőséget kapnak helyi, regionális, országos és nemzetközi szintű amatőr, független és professzionális társulatok, bábszínházak, zenekarok. A rendezvényen bemutatják N. Horváth Erzsébet Kisfaludy életét feldolgozó színdarabját sümegi, tapolcai önkéntes amatőr színjátszók és színművészek bevonásával. Vasárnap este a magyar néptánc kiemelkedő képviselői lesznek Sümeg vendégei. Kovács Norbert „Cimbi” és barátai az Üzenet haza című néptánc játékkal mutatkoznak be a közönségnek. SZJ

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott rendezvény család- és gyerekbarát jellege is tetten érhető lesz különböző foglalkozások formájában.

2022.09.05. 10:00

forrás:https://www.veol.hu/helyi-kultura/2022/09/gazdag-szeptemberi-kulturalis-programkinalat-sumegen

Háromnapos programsorozattal emlékeznek Kisfaludyra Sümegen

Szeptember végén ünneplik Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulóját. Ebből az alkalomból idén háromnapos rendezvénysorozattal tisztelegnek a költő előtt szülővárosában.

Az elmúlt években már többször szerveztek szeptember végén Kisfaludy emlékszüretet, ám az idén egy igazán nagyszabású eseménysorral tisztelegnek

A programok a péntek délelőtti konferenciával indultak a Hotel Kapitányban, amelynek megnyitóján Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter és Végh László polgármester polgármester köszöntötte a résztvevőket. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megszervezett Kisfaludy 250 rendezvénysorozat konferenciáján Kisfaludy Sándor leszármazottja, Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár is megszólalt, méltatva a hagyományok ápolásának sümegen tapasztalható remek példáját. A Petőfi Irodalmi Múzeum általános igazgatóhelyettese, Török Petra az irodalmi emlékházak szerepéről, közösségi szerepvállalásáról tartott előadást, értelemszerűen érintve a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékház tevékenységét is. Németh István Péter költő Kisfaludy és Petőfi kapcsolatát vázolta fel, Nagy-Luttenberg István történész Kisfaludy katonaéveiről, Praznovszky Mihály irodalomtörténész színháztörténeti jelentőségéről és hatásáról beszélt.

 

 

Fotós: Szijártó János / Veszprémi Napló

Az Örömóda irodalomtörténeti jelentőségéről Nyáry Krisztián író, irodalmár szólt, a sümegi vonatkozásokat pedig Oszkai Réka a Kisfaludy Művelődési Központ igazgatója és Tóth G. Péter kurátor, történész ismertette.

 

 

Fotós: Szijártó János / Veszprémi Napló

A konferenciával párhuzamosan kezdődött meg a művelődési központban A nyughatatlan lélek című, Kisfaludy életét bemutató színdarab nyilvános főpróbája, amelyet szombaton este 19 órakor láthatnak az érdeklődők. A zenés-táncos mű a 250 éve született Kisfaludy Sándor életéről szól, sümegi és tapolcai amatőr színjátszók előadásában, N. Horváth Erzsébet rendezésében. A darab zenéjét Márió, a harmonikás szerezte, míg a táncos jeleneteket a Szabó Csaba vezette Tördemic Néptáncegyüttes tagjai mutatják be. A hétvégén természetesen sok más zenés, irodalmi, történelmi program várja az érdeklődőket a Kisfaludy téren, az emlékház udvarán, a püspöki palotában, a Palotakertben és a művelődési központban. Itt vasárnap este 19 órától a magyar néptánc kiemelkedő képviselői lesznek Sümeg vendégei. Kovács Norbert Cimbi és barátai az Üzenet haza című dramatikus néptáncjátékkal mutatkoznak be a közönségnek.

2022.09.23. 15:30

forrás:https://www.veol.hu/helyi-kultura/2022/09/haromnapos-programsorozattal-emlekeznek-kisfaludyra-sumegen

                                                                                                                                                                                                                                                      

ZÓNA TV – Kisfaludy250 – A Kisfaludy kultuszt éltették a konferencián

ZÓNA TV – HÍRADÓ – Kisfaludy250 konferencia Sümegen

ZÓNA TV – Kisfaludy250 -Dramatikus néptánc előadással zárult a fesztivál

 

ZÓNA TV – Kisfaludy250 -Fesztiválköszöntő

ZÓNA TV – Kisfaludy250 – Utcaszínház Fesztivál összefoglalója

ZÓNA TV – Kisfaludy250 – Sümeg átölelte Zoób Kati divattervezőt

ZónaTV – Kultzóna – Kisfaludy 250: Kulisszatitkok A nyughatatlan lélek című színdarabról

Kisfaludy250 Sümegen

Kisfaludy 250 – Kisfaludy Sándor születésnapjára emlékeznek Sümegen

Balaton VEB2023

Kisfaludy Sándor kultusza a mai napig elevenen él a Balaton körül. A költő 250 évvel ezelőtt, 1772. szeptember 27-én született Sümegen, ahol három napos programsorozattal emlékeznek a jeles évfordulóról. Számos helyszín, színpadi előadások, kiállítások, bábelőadások és egyéb izgalmas programok várnak minden korosztályt, és az eseményt a közösség és szakmai szereplők részvételével megvalósuló konferencia teszi teljessé.

 

Fotó: Kisfaludy 250

 

„Néz a magyar, – ki Balaton
Szívemelő tájáról
Sümeg felé – Somlónak jön,
S a múlt idő koráról
Emlékezik, jobbra balra
Ősink üres fészkeit
Látván, s mintegy körülöttük
Sejtvén azok lelkeit.”

– írta Kisfaludy Sándor a Balatonról, akinek neve több helyen is visszaköszön, ha a Balaton mellett járunk. A Balaton első gőzhajóját is róla nevezték el az 1840-es években, amelynek felújított verziója ma is közlekedik a Balaton vizén Balatonfürednél, de Tihany és Szántód között is láthatjuk nevét a BAHART egyik kompján. A költő életében különösen fontos szerepet töltött be Sümeg, szülőháza ma is Emlékházként funkcionál, de a badacsonyi Kisfaludy-ház is híressé vált az idők folyamán, amely korábban a költő présháza volt, ahol legnagyobb múzsájával és szerelmével, Szegedy Rózával élt. A ház közelében található lapos bazalttömb, a Rózsakő is Rózáról kapta a nevét, hiszen gyakran üldögéltek az kövön a költővel a Balaton panorámáját csodálva. A Kisfaludy 250 eseménysorozat a költő balatoni kötődését, életútját és irodalmi munkásságát eleveníti fel három napon át.

Első nap: 2022. szeptember 23. (péntek)

Az első napon a Kisfaludy Emlékháznál tárlatvezetéssel (15-00-16:30) és Kisfaludy sétával (16:30-17:30) várják az érdeklődőket, majd a Püspöki Palotánál a Kattarzis Irodalmi Divatszalon lép fel Zoób Katival (18:00), utána pedig fényfestéssel (19:30) készülnek.

A Kisfaludy 250 konferencia is ezen a napon kerül megrendezésre, amely a közösség és szakemberek bevonásával valósul meg és fő célja a Kisfaludy-kultusz ápolása. A rendezvény fővédnöke Dr. Navracsics Tibor (területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter és országgyűlési képviselő), védnöke pedig Kisfaludy László (helyettes államtitkár), a Kisfaludy család-leszármazottja. Az előadók között jelen lesz Dr. Török Petra (Petőfi Irodalmi Múzeum általános főigazgató helyettes), Nagy-Luttenberger István (történész), Németh István Péter (költő és irodalomtörténész), Praznovszky Mihály (irodalomtörténész és muzeológus), Nyáry Krisztián (kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész),

Tóth G Péter (kurátor) és Oszkai Réka is (Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgató).

Második nap: 2022. szeptember 24. (szombat)

A második napon több helyszínen változatos programokkal várják az érdeklődőket. A Kisfaludy Emlékháznál regisztrációhoz kötött design gyermekfoglalkozásokkal készülnek a Design és Egészség Model Egyesület közreműködésével (10:00-14.00), majd a Kiskakas gyémánt félkrajcára bábműsora (13:30) várja nemcsak a gyerekeket. 15 órakor kezdődik a Fesztiválköszöntő, ahol fellép a Szegedy Róza Nőikar, majd a kültéri fotókiállítás és városi rajzverseny kiállítós megnyitója következik. A délután folyamán Kisfaludy piknikkel készülnek, ahol Turek Miklós színművész és Nágel Kornél grafikusművész verses tárlatvezetése is megtekinthető lesz (16:00-17:00) „Vers-Kép” címmel.18 év, 6 költő, 1000 történet egy órányi előadásba sűrítve.

A Kisfaludy téren a zenéé lesz a főszerep, ahol Térzenével készül Sümeg Város Fúvószenekara (14:00), majd Örömtánccal vár az Evenita Egyesület (14:30).

A Palotakertbe látogatók megnézhetik a Pegazus Bábszínház Kukurikú című zenés bábjátékát (15:00), hagyományőrző bemutatót (16:00), a Kisfaludy Örömóda feldolgozását a Broadway Tánccsoport előadásában (16:45), a Bab társulat óriásbábos produkcióját (17:00) és a Darvastói Csibészek Színjátszókör és tánccsoport bemutatkozását a Félúton Ház Alapítvánnyal (18:00). A napot a Márkói Kamara Teátrum Vásárikomédiája zárja (18:30).

A Kisfaludy Művelődési Központban egy különleges előadásnak lehetünk részesei: az N. Horváth Erzsébet rendezésében megvalósuló „Csak magyarul akarok írni és a szívekhez szólani!” című, Kisfaludy Sándor életét bemutató színdarabot (19:00) tapolcai és sümegi amatőr színészek adják majd elő. A színdarab után lehetőség lesz beszélgetni is az alkotókkal (21:00).

Harmadik nap: 2022. szeptember 25. (vasárnap)

A Kisfaludy Emlékháznál visszatérnek a szombaton már megismert design gyermekfoglalkozások (13:00-15:00), a Palotakertben pedig ismét a zenés-táncos programok kerülnek előtérbe. Ramassetter Vince Általános Iskola reformkori előadása (14.00), Pegazus Bábszínház – Pöttyös mese zenés bábjáték (15:00), TeatRum Trapptop gólyalábas attrakciója óriásbábokkal (16:00), majd a Tördemic Néptáncegyüttes, Sümeg néptáncosok Szegedy Róza daloskönyvében szereplő verbunk életre keltése (17:00). A Zene a Fiatalokért Egyesült és a Black Rose Project „A KÖLTŐ VISSZATÉR…” című tematikus ünnepi műsorral (18:00) készül a Petőfi klub támogatásával, amit az Üzenet haza című előadás (19:00) követ a Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes előadásában. A darab megtekintése regisztrációhoz kötött és bebizonyítja, hogy a kultúra nem ismer határokat. Kovács Norbert Cimbi, az Élőforrás Hagyományőrző Egyesület, a Zagyva Banda és Koncz Gergő közreműködésével zenével, dalokkal, versekkel és prózai részletekkel mutatják be a különböző tájegységeket határon innen és túl.

Kísérőprogramok

A három nap során Hungarikum Játszóház és Pegazus játéktér várja nem csak a legkisebbeket, különböző kiállításokat is megtekinthetünk az Emlékházban, az Értékek parkja pedig a Palotakertben lesz látható. Edina Janknegt különleges programmal, versfestéssel készül, amely során Kisfaludy és Petőfi verseit ismerhetjük meg egy interaktív játék során.

A rendezvények ingyenesek, de a kiemelt programokra regisztráció szükséges

forrás:https://helloveb.hu/hir/kisfaludy-250-kisfaludy-sandor-szuletesnapjara-emlekeznek-sumegen

Kisfaludy 250″ fesztiválnyitó

Helyszín:

Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulója alkalmából konferencia szervezése.

Kisfaludy Sándor élete és költészete települési és Veszprém megyei érték. Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk vele, hiszen városunk identitásához hozzá tartozik. Erős közösségi szerepet játszik, szülőháza jelenleg muzeális kiállítóhely, közösségi múzeum.

A konferencia célja a Kisfaludy-kultusz ápolása. A konferencia előadási a Költő munkásságán kívül az irodalom- színház- és zenetörténeti jelentőségéről és 21. századi aktualitásáról is szólnak.

Rendezvény Fővédnöke:

Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, országgyűlési képviselő úr

Védnök: Kisfaludy László, helyettes államtitkár, a Kisfaludy család-leszármazottja

Tervezett előadók:

Demeter Szilárd, főigazgató Petőfi Irodalmi Múzeum

Nagy-Luttenberger István történész

Németh István Péter költő-irodalomtörténész

Praznovszky Mihály, irodalomtörténész, muzeológus

Nyáry Krisztián, kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész

Tóth G Péter kurátor

Oszkai Réka, Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgató

„A program a Veszprém-Balaton 2023

Európa Kulturális Fővárosa program

támogatásával jött létre. További információ:

veszprembalaton2023.hu

forrás:https://gotourist.hu/kisfaludy-250-fesztivalnyito-konferencia-2925

Kisfaludy 250 Fesztivál

Szeptember 23-án 11 órától Nagy-Luttenberger István, a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa “Kisfaludy Sándor katonaévei (1796-1799)” címmel tartja meg előadását a Kisfaludy 250 elnevezésű, Kisfaludy Sándor születésesnek 250. évfordulója alkalmából rendezett fesztivál és tudományos konferencián. 

Helyszín: Sümeg, Hotel Kapitány

forrás: https://mki.gov.hu/hu/esemenyek-hu/kisfaludy-250-fesztival

Programajánló: Kisfaludy 250 konferencia 2022. 09. 21., szerda, 10:14

Szeptember 23-25 között kerül megrendezésre a Kisfaludy 250 konferencia és utcaszínház fesztivál, mely Kisfaludy Sándor életútját járja körül minden szemszögből. A rendezvény Sümegen, több helyszínen kerül megrendezésre.

A változatos program első eleme, a Kisfaludy 250 konferencia szeptember 23-án, 10 órakor indítja útnak a rendezvénysorozatot. Emellett pénteken lesz lehetőség megtekinteni a Kisfaludy Sándor életét bemutató színdarab főpróbáját, a Kisfaludy Emlékházat, valamint a Püspöki Palotában Irodalmi Divatszalonon vehetnek részt, majd fényfestésben gyönyörködhetnek az érdeklődők.

24-én, szombaton többek között lesz lehetőség részt venni design gyermekfoglalkozáson, táncolni a Kisfaludy téren és különféle színházi előadásokat megtekinteni.

Vasárnap sem lesz hiány a különleges programokból, hiszen láthatunk gólyalábas utcaszínházat majd megtekinthetjük az Eleven Költők Társasága produkcióját, melyben kortárs költők verseit zenésítik meg, utána pedig részt vehetünk egy dramatikus néptáncelőadáson is.

A részletes programért és további információkért kattintsanak ide.

forrás: http://tortenelemoktatok.hu/hirek/programajanlo-kisfaludy-250-konferencia.html

Sümeg: konferencia és utcaszínház fesztivál Kisfaludy Sándorra emlékezve

Kisfaludy 250 Himfy Utcaszínház Fesztivál

Fővédnök: Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, országgyűlési képviselő úr
Védnök: Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár, a Kisfaludy család-leszármazottja
.
A program: 
.
SZEPTEMBER 23. PÉNTEK
Kisfaludy Emlékház
15.00-16.30 tárlatvezetés
16.30-17.30 óra – Kisfaludy séta
Püspöki Palota
18.00 Kattarzis Irodalmi Divatszalon Zoób Katival – regisztrációhoz kötött
19.30 Fényfestés a Palotában
.
SZEPTEMBER 24. SZOMBAT
Kisfaludy Emlékház
10.00 – 14.00 Design és Egészség Modell Egyesület, design gyermekfoglakozások – regisztrációhoz kötött
13.30 – Kiskakas gyémánt félkrajcára bábműsor
15.00 – Fesztiválköszöntő
Közreműködik a Szegedy Róza Nőikar
Kiállításmegnyitó – kültéri fotókiállítás és városi rajzverseny megnyitója
Kisfaludy piknik
16.00 – 17.00 „Vers-Kép”-18 év, 6 költő, 1000 történet…
A Kisfaludy Sándor Emlékház udvarán Turek Miklós színművész és Nágel Kornél grafikusművész verses tárlatvezetése.
Kisfaludy tér
14.00 Térzene Sümeg Város Fúvószenekara
14.30 Örömtánc az Evenita Egyesülettel
Palotakert
15.00 Pegazus Bábszínház – Kukurikú zenés bábjáték
16.00 Hagyományőrző bemutató
16. 45 Broadway Tánccsoport előadása, Kisfaludy Örömóda feldolgozása
17.00 Bab társulat – óriásbábos produkció
18.00 Darvastói Csibészek Színjátszókör és Darvastói tánccsoport bemutatkozása – Félúton Ház Alapítvánnyal
18.30 Márkói Kamara TehátRum Vásárikomédia
Kisfaludy Művelődési Központ
19.00 N. Horváth Erzsébet rendezésében: „Csak magyarul akarok írni és a szívekhez szólani!” című, Kisfaludy Sándor életét bemutató színdarab – regisztrációhoz kötött
Csodálatos színdarab tapolcai és sümegi amatőr színészek előadásában.
21.00 Beszélgetés az alkotókkal
.
SZEPTEMBER 25. VASÁRNAP
Kisfaludy Emlékház
13.00 – 15.00 Design és Egészség Modell Egyesület, design gyermekfoglakozások – regisztrációhoz kötött
Palotakert
14.00 Ramassetter Vince Általános Iskola reformkori előadása
15.00 Pegazus Bábszínház – Pöttyös mese zenés bábjáték
16.00 TeatRum Trapptop /gólyalábas attrakciók, óriásbábok
17.00 Tördemic Néptáncegyüttes, Sümeg néptáncosok Szegedy Róza daloskönyvében szereplő verbunk életre keltése
18.00 „A KÖLTŐ VISSZATÉR ….” tematikus ünnepi műsor a Zene a Fiatalokért Egyesület és a Black Rose Project közös előadásában, Petőfi klub támogatásával
19.00 Üzenet haza című előadás – Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes
– regisztrációhoz kötött
A darab a magyar nyelvterület keleti vidékéről, Gyimesből indulva kalandozik zenével, dalokkal, tánccal, versekkel és prózai részletekkel tűzdelve a Székelyföld, Mezőség, Kalotaszeg tájegységein, majd a mai Magyarország területén, Szatmárban erősíti meg a nemzet alapvetését: a kultúra nem ismeri a határokat. Közreműködik: Kovács Norbert Cimbi, Élőforrás Hagyományőrző Egyesület. Zagyva Banda, Koncz Gergő
.
Kiegészítő programok:
– Hungarikum Játszóház a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei Igazgatósága jóvoltából
– Kiállítások az Emlékházban
– Értékek parkja a Palotakertben
– Pegazus játéktér
– Edina Janknegt versfestés – Kisfaludy és Petőfi versek interaktív játéka
*
A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Kisfaludy 250 Himfy Utcaszínház Fesztivál

2022. szeptember 23-25.

SZEPTEMBER 23. PÉNTEK

Kisfaludy Emlékház

 • 15.00-16.30 tárlatvezetés
 • 16.30-17.30 óra – Kisfaludy séta

Püspöki Palota

 • 18.00 Kattarzis Irodalmi Divatszalon Zoób Katival – regisztrációhoz kötött
 • 19.30 Fényfestés a Palotában

SZEPTEMBER 24. SZOMBAT

Kisfaludy Emlékház

 • 10.00 – 14.00 Design és Egészség Modell Egyesület, design gyermekfoglakozások – regisztrációhoz kötött
 • 13.30 – Kiskakas gyémánt félkrajcára bábműsor
 • 15.00 – Fesztiválköszöntő
 • Közreműködik a Szegedy Róza Nőikar
 • Kiállításmegnyitó – kültéri fotókiállítás és városi rajzverseny megnyitója
 • Kisfaludy piknik
 • 16.00 – 17.00 „Vers-Kép”-18 év, 6 költő, 1000 történet…
 • A Kisfaludy Sándor Emlékház udvarán Turek Miklós színművész és Nágel Kornél grafikusművész verses tárlatvezetése.

Kisfaludy tér

 • 14.00 Térzene Sümeg Város Fúvószenekara
 • 14.30 Örömtánc az Evenita Egyesülettel

Palotakert

 • 15.00 Pegazus Bábszínház – Kukurikú zenés bábjáték
 • 16.00 Hagyományőrző bemutató
 • 16. 45 Broadway Tánccsoport előadása, Kisfaludy Örömóda feldolgozása
 • 17.00 Bab társulat – óriásbábos produkció
 • 18.00 Darvastói Csibészek Színjátszókör és Darvastói tánccsoport bemutatkozása – Félúton Ház Alapítvánnyal
 • 18.30 Márkói Kamara TehátRum Vásárikomédia

Kisfaludy Művelődési Központ

 • 19.00 N. Horváth Erzsébet rendezésében: „Csak magyarul akarok írni és a szívekhez szólani!” című, Kisfaludy Sándor életét bemutató színdarab – regisztrációhoz kötött
 • Csodálatos színdarab tapolcai és sümegi amatőr színészek előadásában.
 • 21.00 Beszélgetés az alkotókkal

SZEPTEMBER 25. VASÁRNAP

Kisfaludy Emlékház

 • 13.00 – 15.00 Design és Egészség Modell Egyesület, design gyermekfoglakozások – regisztrációhoz kötött

Palotakert

 • 14.00 Ramassetter Vince Általános Iskola reformkori előadása
 • 15.00 Pegazus Bábszínház – Pöttyös mese zenés bábjáték
 • 16.00 TeatRum Trapptop /gólyalábas attrakciók, óriásbábok
 • 17.00 Tördemic Néptáncegyüttes, Sümeg néptáncosok Szegedy Róza daloskönyvében szereplő verbunk életre keltése
 • 18.00 „A KÖLTŐ VISSZATÉR ….” tematikus ünnepi műsor a Zene a Fiatalokért Egyesület és a Black Rose Project közös előadásában, Petőfi klub támogatásával
 • 19.00 Üzenet haza című előadás – Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes – regisztrációhoz kötött
 • A darab a magyar nyelvterület keleti vidékéről, Gyimesből indulva kalandozik zenével, dalokkal, tánccal, versekkel és prózai részletekkel tűzdelve a Székelyföld, Mezőség, Kalotaszeg tájegységein, majd a mai Magyarország területén, Szatmárban erősíti meg a nemzet alapvetését: a kultúra nem ismeri a határokat. Közreműködik: Kovács Norbert Cimbi, Élőforrás Hagyományőrző Egyesület. Zagyva Banda, Koncz Gergő

Kiegészítő programok:

 • Hungarikum Játszóház a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei Igazgatósága jóvoltából
 • Kiállítások az Emlékházban
 • Értékek parkja a Palotakertben
 • Pegazus játéktér
 • Edina Janknegt versfestés – Kisfaludy és Petőfi versek interaktív játéka

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

forrás: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-himfy-fesztival.html

s

Kisfaludy 250 Himfy Utcaszínház Fesztivál
Sümeg
2022. szeptember 24.
11 fő ellátott részvételével

A Himfy Utcaszínház Fesztivál Sümeg belvárosában különböző helyszíneken – a Kisfaludy téren, az Emlékház udvarán, a Palotakertben és a Művelődési Központban került megszervezésre, ahol bemutatkozási lehetőséget kaptak helyi, regionális, országos amatőr, független és professzionális társulatok, bábszínházak, óriásbábosok, tánccsoportok, zenekarok.
Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy egy ilyen nívós eseményre meghívást kaptunk.
Művészeti csoportunk szombaton délután a Palotakertben felállított színpadon lépett fel, elsőként A lónak vélt menyasszony című vásári komédiával. Ezt követően Tánccsoportunk eltáncolta az idén tanult 2 új tánckoreográfiát a maroknyi nézőnek, akik a hűvös idő ellenére is kitartottak, mi pedig megtiszteltük Őket azzal, hogy most is mindent beleadtunk a produkciókba, és a végén learattuk jutalmunkat, a tapsot.

                                                                                              Miklósi-Sikes Kinga
                                                                                                         fejlesztő pedagógus

forrás: https://www.dakaotthon.hu/darvasto/cikkek/kisfaludy-250-himfy-utcaszinhaz-fesztival

 

Kisfaludy 250 Himfy Utcaszínház Fesztivál

Programkavalkád, színes programok, Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulója alkalmából
Fővédnök:
Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, országgyűlési képviselő úr
Védnök: Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár, a Kisfaludy család-leszármazottja
SZEPTEMBER 23. PÉNTEK
Kisfaludy Emlékház
15.00-16.30 tárlatvezetés
16.30-17.30 óra – Kisfaludy séta
Püspöki Palota
18.00 Kattarzis Irodalmi Divatszalon Zoób Katival – regisztrációhoz kötött
19.30 Fényfestés a Palotában
SZEPTEMBER 24. SZOMBAT
Kisfaludy Emlékház
10.00 – 14.00 Design és Egészség Modell Egyesület, design gyermekfoglakozások – regisztrációhoz kötött
13.30 – Kiskakas gyémánt félkrajcára bábműsor
15.00 – Fesztiválköszöntő
Közreműködik a Szegedy Róza Nőikar
Kiállításmegnyitó – kültéri fotókiállítás és városi rajzverseny megnyitója
Kisfaludy piknik
16.00 – 17.00 „Vers-Kép”-18 év, 6 költő, 1000 történet…
A Kisfaludy Sándor Emlékház udvarán Turek Miklós színművész és Nágel Kornél grafikusművész verses tárlatvezetése.
Kisfaludy tér
14.00 Térzene Sümeg Város Fúvószenekara
14.30 Örömtánc az Evenita Egyesülettel
Palotakert
15.00 Pegazus Bábszínház – Kukurikú zenés bábjáték
16.00 Hagyományőrző bemutató
16. 45 Broadway Tánccsoport előadása, Kisfaludy Örömóda feldolgozása
17.00 Bab társulat – óriásbábos produkció
18.00 Darvastói Csibészek Színjátszókör és Darvastói tánccsoport bemutatkozása – Félúton Ház Alapítvánnyal
18.30 Márkói Kamara TehátRum Vásárikomédia
Kisfaludy Művelődési Központ
19.00 N. Horváth Erzsébet rendezésében: „Csak magyarul akarok írni és a szívekhez szólani!” című, Kisfaludy Sándor életét bemutató színdarab – regisztrációhoz kötött
Csodálatos színdarab tapolcai és sümegi amatőr színészek előadásában.
21.00 Beszélgetés az alkotókkal
SZEPTEMBER 25. VASÁRNAP
Kisfaludy Emlékház
13.00 – 15.00 Design és Egészség Modell Egyesület, design gyermekfoglakozások – regisztrációhoz kötött
Palotakert
14.00 Ramassetter Vince Általános Iskola reformkori előadása
15.00 Pegazus Bábszínház – Pöttyös mese zenés bábjáték
16.00 TeatRum Trapptop /gólyalábas attrakciók, óriásbábok
17.00 Tördemic Néptáncegyüttes, Sümeg néptáncosok Szegedy Róza daloskönyvében szereplő verbunk életre keltése
18.00 „A KÖLTŐ VISSZATÉR ….” tematikus ünnepi műsor a Zene a Fiatalokért Egyesület és a Black Rose Project közös előadásában, Petőfi klub támogatásával
19.00 Üzenet haza című előadás – Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes
– regisztrációhoz kötött
A darab a magyar nyelvterület keleti vidékéről, Gyimesből indulva kalandozik zenével, dalokkal, tánccal, versekkel és prózai részletekkel tűzdelve a Székelyföld, Mezőség, Kalotaszeg tájegységein, majd a mai Magyarország területén, Szatmárban erősíti meg a nemzet alapvetését: a kultúra nem ismeri a határokat. Közreműködik: Kovács Norbert Cimbi, Élőforrás Hagyományőrző Egyesület. Zagyva Banda, Koncz Gergő
Kiegészítő programok:
Hungarikum Játszóház a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei Igazgatósága jóvoltából
Kiállítások az Emlékházban
Értékek parkja a Palotakertben
Pegazus játéktér
Edina Janknegt versfestés – Kisfaludy és Petőfi versek interaktív játéka
A program a Veszprém-Balaton 2023
Európa Kulturális Fővárosa program
támogatásával jött létre.